Grădina didactică de la Vatra –Dornei

În frumoasa grădină didactică de la CEFIDEC Vatra Dornei, se găsesc loturi experimentale de plante pomicole, legumicole, floricole, medicinale şi ornamentale care echivalează orice grădină botanică din ţara noastră.
Aceste plante pot să ofere suport de studiu pentru profesorii biologi,inginerii horticoli şi agronomi cât şi pentru iubitorii de natură şi de frumos din ţară şi din întreaga lume europeană. Plantele care stârnesc atenţia vizitatorilor români şi străini în această perioadă a verii sunt: trandafirul, floarea miresei, iuca, lavanda, echinacea, flutureii şi floarea de ceară. Plantele noastre de aici se întrec în frumuseţe unele cu altele.
Gaillardia aristata flutureii sunt florile care înfloresc primele de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii septembrie.
Flutureii sunt florile care preferă soluri fertile, foarte bogate în humus şi bine expuse la soare. Lucrările cele mai importante la aceste flori în timpul perioadei de vegetaţie sunt : plivitul buruienilor, săpatul şi mobilizarea solului, prăşitul, udatul ori de câte ori este nevoie şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu fungicidele specifice de contact: Curzate, Dithane, Bravo şi cu insecticidele Calypso, Actara şi Reldan. Trandafirii urcători înfloresc în frumoasa grădină didactică a instituţiei noastre de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul lunii iulie.
Soiurile de trandafir urcător cultivate în loturile noastre experimentale sunt: Doamna în mov, Carmen, Viorica, Alina şi Doamna în roz.
Florile trandafirilor de culoare roz şi roşie prin parfumul lor fin şi dulceag, stârnesc admiraţia vizitatorilor români şi străini de la distanţă iar culoarea verde a frunzelor odihneşte pentru o clipă sufletele drumeţilor noştri, aflaţi în trecere prin municipiul staţiune. Trandafirii urcători ating înălţimea de aproximativ trei metri. Ei se palisează şi se conduc prin legare pe pergole sau pe suporţi de lemn.
Ing horticol diplomat Laurian Ungurian Vatra Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s