Efectele terapeutice ale coacăzului negru şi roşu

Coacăzul este un arbust fructifer originar din Europa de Nord sau din Asia . Arbustul nostru atinge înălţimea de aproximativ trei metri înălţime. El înfloreşte în luna mai a fiecărui an iar ciorchini mici se pot distinge în luna iunie când sunt deja formaţi. Mireasma florilor albe este invadată în fiecare primăvară de albinele lucrătoare care îşi culeg nectarul pentru a face o miere delicioasă pentru întreaga omenire. Frunzele arbustului nostru de culoare verde închisă de formă ovoidă, rombică şi triunghiulară la colţuri uşor zimţate pe margine, cu mirosul lor îmbătător trezesc oamenii la o gândire pozitivă şi divină veşnică pe pământ iar frumuseţea florilor albe care se aseamănă cu veşmântul alb al miresei se văd de la mare distanţă. Efectele miraculoase ale coacăzului negru şi roşu sunt cunoscute în întreaga lume europeană.
Ceaiul din frunzele coacăzului negru are efecte benefice în bolile de inimă, în stimularea sistemului imunitar şi în eliminarea stresului intelectual acumulat peste zi în viaţa noastră. Mai mult gargara din frunzele coacăzului negru opreşte sângerările gingivale şi vindecă artrita.
Ceaiurile din frunzele coacăzului roşu desfundă căile respiratorii şi vindecă bolile de artrită şi canceroase. Frunzele coacăzului şi lemnul conţin tanin substanţă care înlătură rozătoarele din jurul său.
Coacăzul este un arbust fructifer care preferă soluri fertile, permeabile, brun-roşcate de pădure sau negre de fâneaţă foarte bine expuse la soare cu expoziţie sud-estică. Fructele coacăzului roşu şi negru conţin un mare izvor de vitamine cum ar fi : vitamina C, B1, B2, B3, B12, K ,D şi vitamina E fructe care echivalează cu citricile aduse la noi în ţară din import. Mai mult din fructele coacăzului se obţin siropurile şi dulceţurile care vindecă colicile, artritele, bolile canceroase şi revigorează şi reântineresc organismul uman.
Coacăzul este un arbust care face parte din familia Saxifragaceae şi cuprinde 150 de specii. Speciile care se găsesc cele mai răspândite în zona montană de la Vatra Dornei sunt Ribes alpinum şi Ribes aureum.
Acest arbust se găseşte şi în flora spontană în pădurile din apropierea Dornei pe Dealul Negru, Dealul Runcului şi în Muncei. Coacăzul sălbatic spre deosebire de cel domestic cultivat în grădinile familiare şi de stat este prevăzut cu ghimpi care îl protejează de seceta şi de arşiţa din timpul verii. Principalii dăunători care atacă coacăzul sunt : filoxera şi ţânţarii şi puricii care găuresc şi vatămă frunzele arbustului nostru iar boala cea mai păgubitoare a coacăzului este rugina. Dăunătorii coacăzului se vor combate cu insecticidele : Reldan, Calypso şi Actara iar rugina se va combate cu fungicidele : Dithane, Mospilan, Curzate şi Bravo.
Soiurile de coacăz cele mai cultivate la Vatra Dornei sunt : Negre Mari, Record şi Mărgăritar.
Cultura coacăzului care datează în România de secole merită să fie cât mai mult extinsă în ţara noastră şi să fie reâmbunătăţită şi ameliorată cu soiuri noi şi cât mai productive Din punct de vedere economic coacăzul este o cultură deosebit de rentabilă.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s