Trandafirul regele florilor pe timpul verii

Trandafirul (Athea Rosea) este originar din părţile continentale ale Europei şi face parte din familia Rozaceae. Această floare este dese ori întâlnită în grădinile noastre familiale cât şi în grădinile didactice de stat. Izvoarele istorice de pe teritoriul ţării noastre au scos în evidenţă faptul că trandafirul exista cultivat în grădini încă de pe vremea dacilor şi a romanilor. Dacii şi romanii adorau foarte mult trandafirul ca fiind floarea pasiunii sau a nemuririi.
Trandafirul supranumit şi “floarea iubirii “ înfloreşte de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul lunii iulie. Acesta atinge înălţimea de aproximativ patru metri. Tulpinile groase de aproximativ 3 cm în diametru sunt prevăzute cu spini care măresc rezistenţa plantei noastre la uscăciune şi la seceta prelungită în timpul verii. Aceşti spini ajută trandafirul nostru să se prindă de suporţi şi de spalieri în cazul trandafirilor urcători. Funzele sale imparipenat compuse de culoare verde închis ne odihneşte şi ne linişteşte fizic şi psihic după o zi de muncă iar florile sale de culoare roşie, albă sau roz aduc pe chipul nostru zâmbetul, fericirea şi iubirea veşnică de care avem atâta nevoie….
În prezent în România la ora actuală există aproximativ 250 de soiuri trandafiri cu spini şi fără spini. Soiurile de trandafiri cele mai cultivate în grădinile noastre familiale sunt : Doamna în Mov, Doamna în Alb, Carmen, Alina, Florina , Sunrise, Viorica şi Mondial.
Trandafirul preferă soluri fertile, permeabile, luto –nisipoase şi foarte bine expuse la soare . În perioada de vegetaţie se vor aplica două praşile manuale şi se va menţine terenul curat de buruieni şi se va uda planta cu furtunul ori de câte ori va fi nevoie. În perioada primăverii la trandafir vom aplica tăieri prin scurtarea tulpinilor pe lângă un nod cu foarfeca pomicolă iar în perioada toamnei vom muşuroi rădăcinile plantei pentru ca să le putem proteja de îngheţ în perioada iernii.
Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la trandafir se va face cu fungicidele şi insecticidele existente pe piaţa noastră românească.
Trandafirul este utilizat pentru ornamentarea grădinilor şi a parcurilor municipale şi orăşeneşti . Această floare este dese ori întâlnită în ornarea buchetele mireselor cu dare de mână. Această floare frumoasă cu parfum dulceag şi înmiresmat nu trebuie să lipsească din grădina nimănui.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s