Lonicera Japonica

Lonicera Japonica care mai poartă denumirea şi de Mâna Maicii Domnului este un arbust căţărător originar din Olanda sau din Orientul Apropiat .Arbustul creşte şi în flora spontană în pădurile din nordul Franţei în zona Munţilor Jura. Această plantă fină şi parfumată este cultivată în ţara noastră la ghiveci şi în grădinile didactice de stat sau în grădinile mici şi familiare de pe lângă casele noastre. Frunzele acestui arbust de aproximativ 15 cm lungime, de culoare verde deschis, ne face tot timpul să gândim pozitiv şi ne îndeamnă la o viaţă veşnică pe pământ, iar florile sale de culoare albă sau galbenă cu mireasma lor tămăduitoare şi cu parfumul lor binefecător ne parfumează sufletele noastre în fiecare zi în timpul perioadei de vegetaţie în fiecare an. Acest arbust a fost cultivat încă din antichitate în grădinile dacilor şi a romanilor.
Lonicera Japonica este o plantă care preferă soluri fertile, luto-nisipoase, bogate în humus şi uşor permeabile. Planta noastră atunci când este cultivată în câmp, se întreţine relativ uşor, prin menţinerea terenului liber de buruieni prin executarea de pliviri şi de praşile uşoare în jurul plantei pe timpul perioadei de vegetaţie. Lonicera japonica se va uda pe timp de secetă sau ori de câte ori va fi nevoie.
Atunci când acest arbust dumneavoastră îl cultivaţi la ghiveci, va trebui să ţineţi cont de o serie de aspecte şi anume : o dată la două-trei săptămâni veţi face toaletarea frunzelor prin ştergerea acestora de impurităţi şi de praf şi odată cu această operaţiune veţi îndepărta şi frunzele îngălbenite şi părţile uscate ale plantei. La începutul primăverii în luna aprilie trebuie să executaţi tăieri prin scurtarea cordiţelor cu aproximativ ½ sau 1/3 din lungimea lor pentru a se asigura o lăstărire mai bună şi mai uniformă a acestora. Aceste tăieri se pot executa la arbuştii cultivaţi în câmp deschis cât şi la cei cultivaţi la ghiveci. Lonicera Japonica se înmulţeşte prin puieţi şi prin butaşi de tulpină . Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la această plantă se va face cu produse sistemice şi de contact existe pe piaţa românească .
Lonicera Japonica este un arbust care se foloseşte pentru decorarea birourilor, a sălilor de conferinţă , a caselor noastre , şi a grădinilor didactice de stat şi familiale.
Această plantă merită să fie cultivată cât mai mult în ţara noastră deoarece parfumul florilor sale creează o ambianţă frumoasă şi perfectă în jurul nostru în fiecare zi.
ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s