MULCIREA SOLULUI

2Parale.ro

Aceasta este lucrarea de acoperire a solului din jurul plantelor sau chiar pe toată suprafaţa, cu diferite materiale mraniţă, frunze, turbă, muşchi, cetină bine descompuse.

Mulcirea se face primăvara, vara, cât şi în timpul iernii. Mulcirea făcută în timpul iernii are drept scop să preântâmpine vătămarea plantelor din cauza gerului, în special a celor sensibile la temperaturile scăzute, cu sistemul raducular răspândit aproape de suprafaţa solului şi la care îngheţarea rădăcinilor le-ar produce vătămări serioase.

De asemenea, mulcirea de iarnă mai are avantajul că împiedică intrarea prea timpurie în vegetaţie a plantelor, ferindu-le de efectele dăunătoare ale îngheţului târziu şi al brumelor.

Mulcirea făcută primăvara şi în mod deosebit vara, reduce evaporarea apei din sol, lucru deosebit vara, reduce evaporarea apei din sol, lucru deosebit de important mai ales pe timp de secetă. De asemenea, împiedică supraâncălzirea sau răcirea rapidă a solului şi instalarea în masă a buruienilor, îi protejează structura glomerulară împotriva distrugerilor mecanice provocate de către picăturile ploilor repezi şi îl îmbogăţeşte în humus, prin descompunerea lentă a materialelor de origine organică, folosite pentru acoperire.

Pentru mulcirea de vară, care se repetă după fiecare udat, zvântare şi uscare a solului, materialele folosite pentru acoperire se aşterne în jurul arborelui sau arbustului, într-un strat de 4-5 cm grosime.

Pentru mulcirea de iarnă, stratul protector va fi mai gros, ajungând la 8-12 cm.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s