Frezia

Frezia este o plantă perenă originară din Africa tropicală sau din Afica de sud. Ea face parte din familia Iridaceae.

Denumirea acestei flori pentru prima dată a fost atribuită de către medicul german Heinrich Theodor. Denumirea populară românească a plantei noastre este frezie sau fresie.

Freziile sunt flori perene, care cresc din tuberobulbi mici de aproximativ 1-2,5 cm în diametru, piriformi protejaţi de câteva învelişuri pergamentoase, iar de la baza lor se formează rădăcinile. Frunzele sunt verzi, lungi şi lanciolate, şi aspre la pipăit iar florile sunt de culoare albă, galbenă sau portocalie, roşie sau rozciclamen.

Culoarea verde deschis şi proeminentă a frunzelor, odihneşte sufletul oamenilor după o zi de muncă foarte bogată în evenimente cotidiene iar culoarea roşie, galbenă, oranj şi portocalie a florilor aduce pentru o clipă zâmbetul pe buzele noastre făcându-ne să fim mai fericiţi şi să îi adorăm mai mult pe cei din jurul nostru.

Frezia este o plantă perenă care se cultivă în serele încălzite pe timpul iernii în ghivece iar în perioada verii se cultivă în grădinile mici şi familiare şi în grădinile mari şi didactice de stat. Această floare frumoasă, aureolată şi înmiresmată este apreciată de către întreaga lume europeană.

Soiurile de frezii cele mai des întâlnite la noi în România sunt : Balerina, Concerto, Cortina, Pandora, Blue, Lady, Cătălina etc.

Freziile preferă soluri fertile, permeabile, luto-nisipoase, bogate în materie organică şi foarte bine expuse la soare cu expoziţie sud-estică. Această plantă perenă se înmulţeşte prin seminţe, tuberobulbi, butaşi sau prin despărţirea tufelor.

Seminţele ca să poată germina au nevoie de aproximativ 20-22 grade celsius. Frezia pentru a putea creşte are nevoie de aproximativ 15-18 grade celsius. Această floare are cerinţe mari faţă de lumină. Intensitatea ancestrală luminoasă influienţează pozitiv creşterea şi înflorirea freziei noastre. Faţă de umiditate frezia are cerinţe moderate, udarea se va face constant fără să udăm frunzele plantei fiindcă apa ar duce la apariţia unor boli pe sufraţa învelişului foliar.

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la frezie se va face cu fungicide şi insecticide specifice de contact existente pe piaţa românească.

Plantarea freziei în zona montană, se va face la sfârşitul lunii august iar în zona de deal şi de câmpie se va planta în luna septembrie.

Adâncimea de plantare este de aproximativ 8-10 cm iar distanţa între plante pe rând este de aproximativ 6-10 cm realizându-se o densitate de 80-150 de plante/metru pătrat, în funcţie de soi şi de epoca plantării.

Lucrările de îngrijire la frezie sunt : afânarea solului, dirijarea factorilor de mediu şi instalarea spalierului atunci când plantele au 15-20 cm.

Recoltarea florilor se face dimineaţa cu foarfeca de grădinărit atunci când inflorescenţele sunt intredeschise. Dacă tija florală o tăiaţi drept deasupra unui mugure frezia va rezista în vazele dumneavoastră cu apă o săptămână.

Frezia este o floare care merită să fie cultivată în România atât la ghiveci cât şi în grădină în câmp deschis.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

2Parale.ro

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s