Mălinul, copacul mirositor

Este apreciat şi ca arbore ornamental fiind cultivat în grădini familiare şi didactice de stat  sau în  parcuri orăşeneşti. Decoctul din scoarţa de mălin era utilizat în tratamentul reumatismului, artritei, colicilor gastrice sau renale.

 

Cântat de poeţi  în poeziile lor si cautat de indragostiţi, mălinul, Padus avium, este un arbore care, atunci când este înflorit, în jurul lui răspândeste o aromă specifică frumos mirositoare. Trăieşte în jur de 80 de ani şi poate fi găsit atât în Europa cât şi în Asia.

 

Este uşor de recunoscut datorită florilor albe, grupate în inflorescenţe asemănătoare salcâmului şi cu un miros plăcut şi pătrunzător. Aceste flori oferă albinelor polen şi nectar, fiind vizitate de acestea în perioada de înflorire.

 

De la mălin se pot utiliza fructele care se consumă în sucuri sau pot fi transformate în paste, sau  în gemuri proaspete.  Ceaiul din scoarţă creste volumul de urină eliminat,  şi de  asemenea măreşte sudoraţia şi diminuează excitaţia nervoasă la nivelul stomacului şi căilor renale,  ajută la eliminarea durerilor de stomac şi renale.

 

În Antichitate decoctul din scoarţa de mălin era utilizat în tratamentul reumatismului, artritei, colicilor gastrice sau renale. Şi astăzi mălinul are aceleaşi proprietăţi  terapeutice,  fiind utilizat şi în amestec cu alte plante.

 

Mălinul este apreciat si ca arbore ornamental fiind cultivat în grădini familiare şi  didactice, în parcuri  orăşeneşti datorită formei cororanei dar şi  a florilor puternic aromate şi înmiresmate.

Frunzele mălinului au proprietăţi tinctoriale. Utilizate proaspete vopsesc fibrele naturale

în toate nuanţele de galben. Mălinul este  un arbore ornamental înalt cu scoarţa netedă de o mare măreţie care merită să fie  plantat  în grădinile familiare şi didactice de stat sau în parcurile orăşeneşti.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra Dornei

 

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s