Hameiul (Humulus lupulus) Hameiul

2Parale.roDescriere:

Hameiul este o planta perenă,  întâlnită şi la CEFIDEC Vatra-Dornei.volubilă, cu tulpină lungă de 3-6 cm, aspră la pipăit din cauza perilor in forma de cârlige. Frunzele sunt opuse, aspre, fiecare fiind formată din 3-5 lobi, dinţaţi pe margini, asemănătoare cu frunzele viţei de vie. Are două feluri de flori: femeieşti şi bărbăteşti, aşezate pe tulpini diferite (planta dioica). Florile bărbăteşti sunt mici, de culoare galben-verzuie, dispuse în ciorchine. Florile femeieşti sunt formate din numeroase frunzuliţe verzi (bractee), aşezate mai multe la un loc, îmbrăcate, in jurul unui ax central formând un con globulos (strobil). Infloreşte în lunile iulie-august. Creşte pe lângă garduri, prin lunci, la marginea pădurilor; de asemenea se şi cultivă.

 

Recoltarea:

La sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie se recoltează florile femeieşti.

 

Mod de uscare:

Conurile de hamei se întind în straturi subţiri. Uscarea se face pe cale naturală, în uscătorii speciale la o temperatură de 40-50 grade C. Din 3,5-4 kg conuri proaspete se obţine 1 kg produs uscat.

 

Intrebuinţări:

Hameiul are proprietăţi calmante asupra nervilor şi măreşte pofta de mâncare. În cantităţi mari se foloseşte la prepararea berii, care îi transmite gustul amar-aromat şi ajută la conservarea ei. Intern:sedativ nervos, bacteriostatic, antituberculos. Extern: antiseptic.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra  Dornei

 

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s