Boli produse de ciuperci la leandru

2Parale.ro
Leandrul Bolile leandrului

 

Leandul – Nerium oleander, se cultivă uşor, având flori de un colorit diversificat, care formează cime terminale. Se poate planta în pământul din grădină, în regiunile calde, sau în vase mari. Se mută în martie într-un compst fertilizat artificial şi cu cioburi la baza vasului, necesar pentru un drenaj mai bun. Din mai până în septembrie se udă până la saturaţie şi se administrează în apa de udat un îngrăşământ la fiecare 2 săptămâni. Pentru a se dezvolta corespunzător, aceste plante au nevoie de expunere la soare, la temperaturi de 18 �C şi lumină puternică. Toamna şi iarna necesită lumină puternică şi temperaturi cuprinse intre 7 si 13 �C, iar compostul trebuie menţinut in permanenţă umed.

 

Principalele boli se datoreaza unor ciuperci: Phillosticta nerii si Septoria oleandrina.

 

Phillosticta nerii provoacă boala numită “pătarea frunzelor de leandru”. În România boala a fost semnalată pentru prima dată în anul 1934. Atacul se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete mici, de regulă unghiulare si mai rar circulare, delimitate de o dungă subţire brună. În mijlocul acestor pete, de culoare albicioasă, se formează mai ales pe partea inferioară a frunzelor picnidiile ciupercii, punctiforme, negre. Pe măsură ce boala evoluează petele se măresc se unesc şi formeaza astfel zone de ţesut bolnav, mari de până la 1 cm diametru. Frunzele încep în scurt timp să se usuce.

 

Pentru combaterea bolii se recomandă tratamente cu zeamă bordeleză şi măsuri de igienă fitosanitară.

 

Septoria oleandrina produce boala “septorioza frunzelor de leandru”. Boala a fost menţionată pentru prima dată în România in anul 1943 in localităţi din jurul Bucurestiului. Pe frunze apar pete de culoare albicioasa, circulare uneori colţuroase, a căror mărime variază de la 1 mm până la 1-2 cm diametru. Petele sunt bine conturate si se văd mai bine pe partea superioară a frunzelor. Pe suprafaţa lor se observă numeroase puncte negre, care nu sunt altceva decat picnidiile ciupercii.

 

Pentru combaterea bolii se recomandă aceleasi măsuri ca si în cazul “pătării frunzelor”

ingier horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Flori. Bookmark the permalink.

One Response to Boli produse de ciuperci la leandru

  1. Georg Roth says:

    Am un Leandru pe care iarna il mut in sera: este o incapere racoroasa dar cu multa lumina (ara 3 pereti de sticla. Am vazut ca in ultima vreme frunzele devin pe margine maro se ingalbenesc apoi catre centru si se usuca. Poat sa-mi dea cineva un sfat sau o parere? Multumesc anticipat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s