Tehnologia de cultură a muşeţelului

2Parale.ro

Tehnologia de cultură a muşeţelului

Muşeţelul este o plantă medicinală miraculoasă cu multe efecte terapeutice. Ceaiul de muşeţel este utilizat ca remediu pentru bolile şi durerile de stomac, de ficat şi de rinichi. Mai mult ceaiul din flori de muşeţel vindecă abcesele dentare, gingivitele, stomatitele, amigdalitele dacă se face gargară de mai multe ori pe zi.

Muşeţelul are un rol astringent oprind diareea infantilă. Florile de muşeţel, conţin ulei eteric, glucide, acizi organici, vitaminele B1,C şi numeroase minerale cum ar fi : calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier etc. Florile acestei plante medicinale au efecte miraculoase pentru organismul uman şi proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, antialergice, sudorifice, anestezice şi cicatrizante. Acestea stimulează regenerarea ţesuturilor, normalizează metabolismul pielii, înfluienţează benefic mucoasa gastrică şi au un efect tonifiant dând părului reflexe blonde şi acţionează benefic şi energizant asupra tipurilor de ten.

Florile de muşeţel se folosesc în cosmetică, utilizându-se sub formă de comprese care se aplică pe tenul uscat la doamnele şi domnişoarele care vor să aibă un ten frumos.

Muşeţelul valorifică foarte bine terenurile permeabile, luto-nisipoase, bine expuse la soare, bogate în materie organică naturală şi foarte bine lucrate.

La înfiinţarea culturii de muşeţel, noi trebuie să aplicăm aproximativ 15/20 t/ha gunoi de grajd, foarte bine fermentat şi cât mai uniform împrăştiat pe teren care va fi încorporat în sol prin arătura adâncă. După ce vom elibera terenul nostru de resturile vegetale ale plantelor care au existat anul trecut în cultura noastră, noi vom efectua o rătură adâncă de aproximativ 15-25 cm. În cazul în care solul este uscat noi vom realiza lucrarea de discuire, şi după ce vor înceta ploile abundente vom putea efectua arătura. Seminţele de muşeţel sunt foarte mici de aceea noi trebuie să executăm o lucrare de calitate. Noi vom efectua în acest scop tăvălugirea solului atât înainte cât şi după semănat. Sămânţa pe care o vom utiliza la semănat trebuie să fie sănătoasă, tratată, să nu conţină resturi de seminţe de la alte plante perene străine şi să provină din loturile experimentale semincere certificate ecologic.

Principalele soiuri care se cultivă în ţara noastră sunt : Mărgăritar şi Flora. Adâncimea de semănat trebuie să fie de circa 0,5 cm. Seminţele noastre vor putea fi amestecate cu nisip , rumeguş sau cu cenuşă pentru o distribuire cât mai uniformă a acestora în sol.

Atunci când plantele noastre vor avea aproximativ 5-8 cm după răsărire noi vom executa lucrarea de rărit. Praşilele şi plivirile se vor executa în cultura de muşeţel ori de câte ori este nevoie menţinându-se terenul curat şi liber de buruieni. Cele mai păgubitoare boli ale muşeţelului sunt : mana (Peronospora leptosphera) şi putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) care se vor trata cu fungicide sistemice sau cu produse pe bază de cupru sau oxiclorură de cupru.

Dăunătorii cel mai des întâlniţi în cultura muşeţelului sunt acarienii: Apion şi Tripeta care vor fi combătuţi cu insecticide sistemice de contact existente pe piaţa europeană.

Florile de muşeţel trebuie culese pe timp uscat şi însorit.

Recoltarea muşeţelului este o operaţiune dificilă, care necesită un volum foarte mare de forţă de muncă deoarece florile se deschid aproape în fiecare zi. Inflorescenţele se recoltează în cutii de carton. Uscarea florilor de muşeţel la umbră după recoltare este metoda cea mai cunoscută în lumea europeană. Producţia poate fi de aproximativ 2.000-3.000 kg/ha. Ing horticol diplmat Laurian Ungurian Vatra Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Plante medicinale. Bookmark the permalink.

One Response to Tehnologia de cultură a muşeţelului

  1. de unde pot achizitiona seminte pentru cultura de musetel??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s