Efectele terapeutice ale murului

2Parale.ro
Murul Rubus fructicosus este un arbust originar din Orient care face parte din familia Rozaceae. Frunzele acestui arbust sunt palmat compuse, dispuse pe o tulpină subţire şi elastică prevăzută cu spini, care apără planta noastră de seceta prelungită din timpul verii. Florile albe sau roz înfloresc pe lujerii murului la sfârşitul lunii aprilie valsând  în voie  la fiecare adiere de vânt.
Frunzele murului sunt de culoare verde închis, pufoase şi uşor dinţate pe margine asemeni unei dantele fine care stârneşte şi mai mult atenţia celor din jur. Ceaiul din frunzele de mur are efecte terapeutice el vindecând abcesele dentare şi oprind sângerările gingivale.
Rădăcinile murului sunt lungi, ele pătrunzând în sol până la adâncimea de aproximativ un metru. Murul este un arbust care valorifică terenurile în pantă cu expoziţie sud-estică. El preferă soluri permeabile, brun-roşcate de pădure sau luto-nisipoase bine expuse la soare. Murul se cultivă în grădinile mici şi familiare, sau în grădinile didactice de stat dar se găseşte şi în flora noastră spontană în pădurile de foioase şi de conifere.
Murele sunt fructe care au proprietăţi astringente datorită conţinutului lor puternic în taninuri. Mai mult fructele de mur datorită conţinutului lor ridicat de fitoestrogen protejează sănătatea femeilor de cancerul cervical şi de sân.
Datorită faptului că murele conţin vitaminele C, E, PP şi B16 protejează organismul uman de apariţia cancerului, de afecţiunile cronice şi cardiace. Aceste fructe conţin foarte mult acid salicilic ele fiind utilizate în medicină la fabricarea aspirinei.
Frunzele, tulpinile şi rădăcinile sunt utilizate  sub formă ce ceai pentru tratarea diareei infantile. Consumul de mure poate preveni formele de cancer de colon şi de stomac. Acidul clorogenic care este prezent în acest fruct împiedică formarea substanţelor cancerigene.  În timpul primăverii în lunile aprilie şi mai la murul cultivat în grădinile noastre se vor aplica tăieri cu foarfecele de grădină la 3 mm drept deasupra unui mugure îndepărtându-se tulipinile vechi, uscate şi îmbătrânite şi se vor scurta coardele normându-se aproximativ ½ sau 1/3 din lungimea lor. În urma acestor tăieri noi vom avea pe acest arbust fructe mai mari şi de calitate superioară şi astfel planta noastră va avea astfel asigurate condiţiile ei de creştere, dezvoltare şi de fructificare.
Udatul la acest arbust se va face cu furtunul pe timp secetos sau ori de câte ori este nevoie pe parcursul perioadei de vegetaţie.  Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la mur se va face cu produse sistemice şi de contact existente pe piaţa românească.
Dacă veţi urma aceste sfaturi ale mele dumneavoastră veţi scăpa mai uşor de o serie de boli şi de afecţiunile cronice care vă macină organismul de ani de zile.
Murul datorită efectelor sale terapeutice merită să fie extins cât mai mult în cultură pe suprafaţa ţării noastre.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra –Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Pomi fructiferi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s