Efectele terapeutice ale alunelor de pădure

2Parale.ro
Apreciat încă din Antichitate pentru valoarea sa terapeutică, alunul este cunoscut astăzi ca plantă medicinală datorită calităţilor sale energetice, tonifiante, nutritive şi digestive. Acesta  se găseşte în pădurile mixte din toată Europa, Asia Mică şi Caucaz, iar în tara noastră creşte spontan în pădurile din frumoasa  Bucovină , dar se cultivă şi în grădinile familiare cât şi în grădinile didactice de stat.

Datorită continutului lor bogat in vitamine si minerale, alunele de pădure au o valoare calorica si energetica mare, foarte apropiata de cea a cărnii.  Alunele  sunt fructe  mai digerabile si au o toxicitate mult mai mică.  Sunt o sursa importanta de aminoacizi, stimuleaza cresterea copiilor si sunt un excelent tonifiant al sistemului nervos.

Specialiştii  din România le recomandă pentru neurastenie, stări stresante cât  şi  pentru depresie. Persoanele care consumă alune nu fac nevroze avansate, deoarece se asigură  concentraţia  suficientă de potasiu necesara pentru odihnirea creierului .

Alunele vindecă anemia şi ajută  persoanele aflate in convalescenta, contribuie la intarirea capacitatii de concentrare si sunt foarte bune in alimentatia sportivilor sau a persoanelor care depun permanent  efort fizic o perioadă îndelungată de timp.

Fructele alunului de pădure au şi un efect depurativ, antiparazitar si emolient. Pentru eliminarea viermilor intestinali este indicat uleiul de alune, obţinut prin presare la rece, din care se ia câte o linguriţă dimineaţa şi seara, timp de 15 zile. În aceeasi doză este foarte util şi pentru scăderea tensiunii si tratamentul infecţiilor respiratorii. Uleiul este recomandat pentru diabet şi pietre la rinichi, boli pulmonare, sau  diferite afecţiuni ale ficatului.

Alunele  prin conţinutul lor de vitamine şi de minerale menţin sănătatea sistemului cardiovascular: întăresc celulele vaselor coronariene şi miocardice, scad riscul de infarct, stimulează înmulţirea celulelor sănătoase şi reglează nivelul colesterolului. Aceste fructe au acţiune antivirală, anticanceroasă, stimulează activitatea ganglionilor limfatici şi favorizează producţia de interferon a celulelor imunitare. În acest sens, specialiştii consideră că la un consumator de alune leucocitele producătoare de interferon îşi intensifică activitatea de aproape 25 de ori, iar cancerul aflat în faza incipientă poate remite.

Frunzele alunului sunt  folosite  în scop medicinal. Acestea au proprietăţi vasoconstrictoare, astringente, antihemoragice, antiinflamatoare, cicatrizante şi dezinfectante. Sunt tonifiante venoase, utile pentru tratamentul varicelor si al umflaturilor picioarelor, mai ales sub forma de infuzie, ce se prepara din 20 g frunze uscate la un litru de apa clocotita. Alunele trebuie  lăsate  la macerat opt ore, se strecoară şi se beau două ceaiuri reci pe zi. Tot pentru afecţiuni circulare se pot folosi spălături locale şi comprese cu un decoct obţinut din 25 g frunze şi un litru de apă rece, ce se fierb 20 de minute la foc domol şi apoi se strecoară.

ing horticol diplomat Laurian Ungurian
Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Pomi fructiferi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s