Garoafa

2Parale.ro

Garoafa este o floare care înfloreşte anual de două ori pe an sau continu.

Această floare are frunze ascuţite, lanceolate, de culoare gri-verzui, aşezate de-a lungul tulpinii frunzele se întorc uşor în afară. Florile pot fi parfumate, simple, sau duble de mai multe culori. Garoafa este întălnită şi în grădina didactică de la CEFIDEC Vatra-Dornei care înfloreşte în perioada mai iunie.

Garoafele sunt originare din Eurasia şi se numără printre cele mai frumoase flori din grădină. Garoafele pot atinge 60-90 cm înălţime deşi majoritatea varietăţilor cultivate ating 25-50 cm.

Există mai multe varietăţi de garoafe cum ar fi : roşu, cărămiziu, violet, portocaliu, crem etc.

Garoafele au nevoie de pământ fertil, uşor alkalin sau neutru din punct de vedere a ph-ului, uşor drenabil şi de 4-5 ore de plin soare zilnic.

Pentru ca să înflorească continu garoafele trebuie tratate uşor cu o substanţă fertilizatoare lichidă la fiecare 6-8 săptămâni. Un alt aspect este ciupirea florilor. Garoafele trebuie ciupite până au numai 6 noduli pe fiecare tulpină această operaţie încurajând dezvoltarea tulpinilor laterale.

Garoafele vor fi plantate primăvara, într-un compost uşor fertilizat asigurându-se drenajul prin aşezarea pe fundul vasului a unui strat de pietriş sau cioburi mărunte.

Garoafa se înmulţeşte prin însămânţare primăvara într-un loc umbros suficient de umed la o temperatură constantă de 13 grade celsius. Primăvara se răsădesc la locul definitiv destinat.

Garoafa se înmulţeşte prin seminţe, butaşi şi marcotaj. Pentru a putea să colectăm seminţele se lasă capetele garoafele pe plantă după care se taie şi se adună seminţele. Acestea se plantează în sol la 3 mm adâncime. Seminţele vor germina în 2-3 săptămâni. Butaşii se recoltează de la orice garoafă cei mai calitativi sunt cei de la plantele de un an după ce acesta a înflorit. Butaşii se plantează primăvara când există condiţii mai bune de prindere. Înainte de plantare a butaşului trebuie făcută o tăietură înclinată imediat sub un nod şi se îndepărtează partea de sus şi se lasă încă un nod din care să crească tulpina nouă.

Marcotajul este cea mai simplă metodă de înmulţire aplicată când planta s-a maturizat complet.

La o tufă de garoafe se caută tulpinile care sau desprins de grup sau care cad pe pământ.

Este posibil ca acestea să fie înrădăcinate dar dacă nu trebuie aplecate tulpinile care ating pământul şi trebuie fixate cu o piatră sau cu un cârlig de fier şi se taie florile care cresc pe tulpina respectivă.

Odată ce rădăcinile ating 10-12 cm lungime se taie noua plantă şi se transplantează într-un ghiveci sau în grădină în pământ uşor drenabil.

Garoafa se mai poate înmulţi prin divizarea rădăcinilor.

Se scot din pământ rădăcinile şi se împart cu grijă cu mâna sau cu o foarfecă de grădină. Fiecare segment se replantează într-un amestec uşor drenabil ce trebuie menţinut umed.

Garoafele se recoltează în momentul în care florile se deschid. Recoltarea florilor se face eşalonat în mai multe etape.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

CEFIDEC

VATRA-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s