Cultura pătrunjelului în timpul iernii

2Parale.ro

Pătrunjelul (Petroselinum crispum ) face parte din familia Apiaceae. Conform ultimelor cercetări ale horticultorilor români s-a scos în evidenţă faptul că pătrunjelul este originar din sudul Europei sau din zona Mării Mediterane, unde se găseşte în stare sălbatică.

Pătrunjelul este folosit în bucătăria noastră la prepararea şi aromatizarea mâncărurilor, la fabricarea conservelor şi a supelor concentrate. Această legumă se poate folosi atât în stare proaspătă cât şi congelată, la ornarea diferitelor garnituri din carne, frumos preparate şi alese cu mare fineţe de către bucătarii noştrii.

Gospodinele noastre din zona Bucovinei de la Vatra-Dornei, îşi dau tot interesul să iasă din mâna lor nişte mâncăruri de mare artă care sunt apreciate de către turiştii români şi străini aflaţi în trecere prin municipiul nostru staţiune.

Pătrunjelul este o plantă care conţine vitaminele B1, B2, C şi foarte multe săruri minerale cum ar fi : Ca, Mg, K, Fe etc. Această legumă se poate cultiva foarte uşor şi în timpul iernii dacă îl semănaţi în lădiţe, ghivece sau în răsadniţe în casele dumneavoastră pe lângă sursele de căldură dar la o distanţă de calorifere de aproximativ 20 de cm. Dacă veţi cultiva pătrunjelul în lădiţe sau în ghivece pe durata iernii veţi avea o legumă proaspătă tot timpul anului.

Această plantă creşte relativ repede atingând înălţimea de 60 cm. Pătrunjelul formează o rozetă de frunze alcătuită din 15-20 de frunze trifidate, glabre de culoare verde închis, ajungând la aproximativ 25 cm lungime. Frunzişul său verde şi bogat în clorofilă, creează pe timp de iarnă în casele dumneavoastră o oază de vegetaţie aparte care ne aminteşte de frumuseţea verii în această perioadă în care natura este moartă. Pătrunjelul se seamănă în lădiţe în luna decembrie la 2-3 cm adâncime făcându-se în sol şănţuleţe sau rigole cu ajutorul plantatorului. Temperatura minimă de germinaţie este de 3-4 grade celsius, iar cea optimă de 20-25 grade celsius. Temperatura optimă de creştere este de aproximativ 16-23 de grade celsius. Are cerinţe moderate faţă de apă, pătrunjelul preferă o umiditate uniformă. El necesită udări de aproximativ două ori pe săptămână, când pământul este uscat. Pătrunjelul are pretenţii mari faţă de lumină suprtând şi o relativă umbrire. Această plantă preferă soluri lutoase sau luto-nisipoase, permeabile şi foarte bogate în humus. Cultura de pătrunjel în lădiţe se va menţine curată de buruieni prin mici pliviri manuale îndepărtându-se buruienile străine apărute. Dăunătorii şi bolile la cultura de pătrunjel se vor combate cu insecticide şi fungicide sistemice de contact apărute pe piaţa romînească.

Recoltarea pătrunjelului se va face atunci când rădăcinile au aproximativ 0,5-1 cm în diametru şi atunci când frunzele încep să se îngălbenească. Frunzele se vor recolta în mod eşalonat în 2-3 etape atunci când au aproximativ 5-6cm înălţime. La noi în ţară se cultivă două soiuri se pătrunjel : Zaharat şi Trival.

Ca plantă medicinală pătrunjelul întăreşte sistemul imunitar, stimulează sistemul nervos. Este folosit mai mult în perioadele de slăbire a organismului. Are acţiune diuretică, antitumorală şi se utilizează în afecţiunile hepatice şi renale. Dacă veţi cultiva pătrunjelul la ghiveci sau în lădiţe în casele sau în apartamentele dumneavoastră veţi avea o legumă gustoasă şi proaspătă pe toată durata anului.

ing horticol diplomat Laurian Ungurian Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Legume. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s