Plantele medicinale, fructele şi legumele un mijloc de sănătate pentru oameni

2Parale.ro
Aloe vera

Denumirea de Aloe Vera a fost  dată pentru prima dată de marele botanist Barbadensis Miller. Planta este cunoscută în comerţ sub numele de Aloe vera care în limba latină înseamnă aloe adevărată având un rol terapeutic important.
Aloe Vera este o plantă care are înălţimea de 75-125 cm, are aproximativ 15-25 de frunze late, cărnoase în formă de lance cu marginile crestate în formă de dinte de fierăstrău, care cresc de la nivelul solului. Ţepii de pe marginea frunzelor lanciolate nu fac altceva decât să dea plantei noastre o mai bună rezistenţă la secetă.
Florile la Aloe Vera sunt în formă cilindrică şi de culoare roşietică.
Aloe vera preferă soluri fertile bine lucrate luto-nisipoase, expuse la soare şi bogate în materie organică naturală şi gunoi de grajd tip mraniţă bine descompus.
Prima dată această plantă medicinală a fost descoperită în Africa dar ea creşte în mod natural şi în jurul Mării Mediterane, Mării Roşii, India, China şi în insulele Oceanului Indian. Aloe vera nu poate fi cultivată în câmp deschis unde temperatura coboară sub 0 grade celsius.
Primele însemnări despre folosirea acestei plante în scopuri terapeutice au apărut pe tăbliţele de lut sumeriene. Planta a fost descoperită de către arheologi pe diferite vase egiptene şi greceşti timpurii, de asemenea şi Biblia pomeneşte în diferite locuri despre Aloe Vera. Faraonii considerau această plantă ca fiind elixirul frumuseţii şi al vieţii. Chinezii folosesc Aloe Vera în cazul arsurilor, în diferite afecţiuni dermatologice sau în tratarea arteriosclerozei. Aloe Vera conţine două substanţe : prima sub coajă, un lichid galben lăptos cu gust amar numit aloina, folosit de secole ca laxativ şi a doua gelul un lichid fibros situat în interiorul frunzelor.
Gelul de Aloe Vera este utilizat de câţiva ani ca fiind cea mai eficientă componentă a plantei noastre. Gelul de Aloe vera se oxidează repede. După recoltarea frunzelor dacă gelul nu se recoltează rapid în decurs de patru ore îşi pierde proprietăţile curative. Oprirea oxidării se face prin adăugarea unor antioxidanţi naturali cum ar fi : vitaminele naturale A, B , C şi E.
Până în 1968 au fost brevetate mai multe metode de stabilizare, una din firmele cu cel mai multe metode de stabilizare, una din firmele cu cel mai mare succes a fost Aloe Vera of America care a obţinut două brevete privind stabilizarea gelului. Această firmă a fost încorporată de Forever Living Products Internaţional care a mai obţinut alte două brevete de stabilizare. Aceste metode stau la baza obţinerii unui gel purificat şi stabilizat 100%. În ultimii şapte ani s-au făcut cercetări asupra profilului multifuncţional al gelului Aloe Vera, La Carrington Laboratories asupra unei polizaharide care stimulează sistemul imunitar. IASC  a făcut contract cu Universitatea Texas  pentru cercetarea conţinutului de polizaharide, aloina, magneziu, calciu asupra PH-ului gelului de Aloe Vera.
Aloe Vera conţine vitaminele :
-A care are efect asupra acuităţii vizuale, apărând celulele de radicalii liberi
-vitamina B1 regenarator tisular
-vitamina B2 împreună cu vitamina B6 are efect în stări carenţiale
-vitamina B3 ajută în detoxificarea şi reglarea metabolismului
-vitamina B6 piroxidina împreună cu vitamina B2 are efect în stări carenţiale
-vitamina B 9 anemii
-vitamina B12 indispensabilă în funcţionarea celulei nervoase, în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare de membrană celulară.
-vitamina E stabilizator de membrană celulară cu vitamina C.
Organismul uman conţine 22 de aminoacizi dintre care 8 sunt esenţiali, organismul neputând să-i producă, necesarul fiind asigurat de alimentaţie. Aloe Vera conţine aminoacizi esenţiali : izobucina, leucina, lizina, metionola, fenilalanina, thereonina, valina.
-aminoacizi neesenţiali : acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, prelina, tirozina, serina etc.

Calendula officinalis
Gălbenelele

Gălbenelele coţin flavonoizi, uleiuri volatile, vitamina C, mucilagii, saponozode triterpenice, alcaloizi, substanţe carotenoide, substanţe amare, acid oleanoic. Florile de gălbenele culese în timpul verii se folosesc sub formă de infuzie două linguriţe cu flori uscate la 300 g apă, desfundă căile respiratorii. Ceaiurile din flori de gălbenele vindecă bolile de rinichi şi de plămâni. Mai mult ceaiul de gălbenele se foloseşte ca adjutant împotriva cancerului. Gălbenelele conţin săruri minerale de mangan, substanţe carotenidice etc. Aceste flori sunt utilizate şi în alte scopuri medicinale :
-vindecă acneea sub formă de băi sau comprese cu o infuzie de 15-20 g pe plantă la un litru apă. În cazul degerăturilor se fac cataplasme, comprese cu infuzie de 15-20 g/litru, în hepatite se fac cataplasme, comprese cu infuzie de 15-20 g/litru în hepatite se fac infuzii cu două linguriţe la o cană.
-sunt utilizate în eczeme, băi sau comprese cu 20-30 g/plantă la un litru în gastritele hieracide se folosesc două căni de infuzie cu câte două linguriţe în leucoree.
Gălbenelele se folosesc sub forma unui unguent. Acest unguent conţine 3-4 grame de suc proaspăt stors din flori cu 30 g de unt proaspăt sau grăsime de porc topită, ambele fără sare. Gălbeneaua se foloseşte la răni, arsuri, degerături prin aplicarea florilor în locurile dureroase. Pasta de gălbenele se foloseşte pentru eczeme.
Din gălbenele se fac crème pentru înfrumuseţarea tenului. Vitaminele A, E, hrănesc şi fortifică epiderma. Cremele hidratante şi protectoare conferă tenului prospeţime, elasticitate şi luminozitate. Această plantă este numită de dermatologi “chirurgul cosmetic”. Gălbenelele sunt plante de grădină care cresc foarte uşor. Încă din antichitate această plantă a fost folosită pentru proprietăţile sale de vindecare a pielii şi a diferitelor boli.
Uz extern :  boli de ficat, cicatrizant şi intern, gastrite, ulcer gastric şi duodenal, icter infecţios, ulceraţii canceroase, nflamaţii ale colonului, hemoroizi etc, vindecă rănile, degerăturile, cancerul pielii, cancerul mamar, bolile tegumentare etc. Crema de gălbenele tratează acneea şi diferite probleme ale pielii. Recoltarea gălbenelelor se face pe timp însorit începând cu luna iunie până în octombrie.

Mentha piperita
Menta

Menta conţine foarte multe minerale şi vitamine. Conţine vitamina A care creşte imunitatea şi previne problemele oculare ale pielii. Are un aport important în formarea şi creşterea danturii dar ajută şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Această plantă conţine şi vitamina B care ajută la formarea celulelor roşii, este foarte importantă pentru creşterea părului, unghiilor, previne şi tratează cataracta. Conţine vitamina B12 care este cel mai bun tratament pentru anemie. Vitamina D este importantă pentru sistemul osos. Vitamina E, joacă rol de antioxidant, previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare. Este importantă în prevenirea deteriorării celulare şi ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Mineralele
Calciul ajută a întărirea structurii osoase, a danturii şi a sistemului cardiac. Cromul este vital pentru sintetizarea glucozei şi a metabolismului colesterolului, grăsimilor şi proteinelor, menţine un nivel normal al tensiunii arteriale dar şi al glicemiei.
Cuprul are proprietatea de a transforma fierul din alimentaţie în hemoglobină. Este foarte important pentru oasele sănătoase şi articulaţii.
Fierul este esenţial pentru metabolism. Carenţele acestor minerale conduc la anemii, iar pentru prevenirea lor cele mai potrivite plante medicinale sunt : gălbenelele, muşeţelul, cicoarea, coada calului, lămâia, lemnul dulce etc.
Menta ajută în slăbire, calmează oboseala picioarelor, stimulează circulaţia sângelui în scalp, stimulează secreţia sucului biliar şi golirea bilei în intestine. Ceaiul de mentă este potrivit problemelor biliare şi micşorării calculilor biliari, detoxifică organismul, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, revigorează pielea.

Căpşunul

Căpşunile sunt fructele verii de sezon gustoase şi parfumate  cu o mulţime de beneficii terapeutice şi nutritive. Ele pot fi consumate în stare proaspătă sau sub formă de înfheţată, dulceaţă, compot, siropuri, spumă etc. Căpşunile congelate îşi păstrează proprietăţile nutritive.
Căpşunile conţin vitaminele C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanţi fenoli-antiocianine şi elagitamine, acid folic care este bun pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului. Aceste fructe conţin : calciu şi magneziu. Căpşunile asigură o bună funcţionare a sistemului nervos, întăresc dinţii, oasele, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian şi protejează inima şi vasele de sânge.
Aceste fructe au proprietăţi antitumorale şi reduc riscul apariţiei cancerului gastro-intestinal, au rol diuretic scad tensiunea arterială, favorizează eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol. Căpşunile stimulează vezica biliară, conţin zaharuri, dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă. Se pot consuma şi de persoanele care au diabet.
Căpşunile hidratează tenul şi redau luminozitatea. Masca din căpşunile zdrobite, amestecate cu puţin tâlc sau caolin la care se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. Se lasă 20 de minute după care se clăteşte faţa cu apă călduţă. Căpşunile conţin vitaminele : C, E, B,K, PP, antioxidanţi, acid folic, fier, calciu, magneziu şi potasiu. Aceste fructe conţin antioxidanţi şi dacă oamenii consumă căpşuni sunt mai feriţi de bolile canceroase. Aceste fructe conţin vitamina C şi complexul de vitamine B fiind o sursă bună în prevenirea afecţiunilor şi a bolilor care duc la degenerarea celulară şi la distrugerea vederii.

Murul

La noi în ţară producţia de mure se obţine mai mult din mure sălbatice. Murul de pădure la noi în ţară e răspăndit în zonele deluroase şi submontane. Pe tulpini murul are nişte ghimpi care îl face să fie mai rezistent la secetă şi la lipsa apei din sol.
Se cultivă la noi în România soiuri  de mur, altoite şi hibride cum ar fi : Logan şi Boyssen, originare din SUA.
Murele conţin apă 88,4%, zaharuri 2,63%, zahăr reducător 4,46%, zaharoză 0,15%, acizi 1,88%, pectine 0,94%, săruri minerale bogate în potasiu, calciu, fosfor şi magneziu, proteine 1,5%, grăsimi 1,6%, celuloză 35%, provitamina A, vitaminele B,B1, B2. Acid pantotenic, vitamina PP,B6,C etc. Valoarea calorică a murelor este de 83 kcal la 100 grame.
Murele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de sucuri, jeleuri, marmeladă, dulceaţă, lichior etc.  Murele sunt considerate un bun întăritor al organismului uman, tonifică ficatul, au efect astringent sau constipant.
Siropul de mure se utilizează în cazul de diaree infantilă. Frunzele de mur conţin tanin, flavonoide, acidul malic, lactoizoeitric, succinic, oxalic, provitamina A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina PP. Ele au efect astringent şi antiinflamatoriu. Se folosesc ca gargară: vindecă abcesul gingivitei, inflamaţii ale gurii, ficatului etc.
Au multă vitamină C. Datorită vitaminelor murele previn bolile cardiovasculare, creşterea peste măsură a presiunii sanguine ajută la absorbţia fierului şi reduc riscul anemiei. Murele sunt bogate în tanine, vindecă ţesuturile afectate, contratacă vasele de sânge şi calmează sângerările.  Previn cancerul, murele conţin antiocianine, un grup de pigmenţi cu proprietăţi antioxidante. Protejează ochii, datorită luteinei, care îi fereşte şi îi fereşte şi îi apără de radiaţiile ultraviolete.

Legumele varza şi salata

Varza albă
Brasica oleraceea

Varza se cultivă pentru căpăţâni care se utilizează în alimentaţie în stare proaspătă sau murată sub formă de salate şi la prepararea mâncărurilor. Căpăţânile conţin 8-10% substanţă uscată, 4-6,5% glucide, protide 1,5-2% precum şi vitaminele C- 45-75 mg, B1,B2, B6,P,K,H şi săruri minerale : potasiu-200 –216 mg, fosfor 80 mg, calciu 33-68 mg, magneziu 20-24 mg şi substanţe volatile.
Varza conţine fier, mangan şi cupru. De asemenea varza este un reechilibrant deosebit ajutând la buna funcţionare generală a organismului şi la prelungirea tinereţii. Varza ajută la hrănirea ţesuturilor amânând apariţia primelor semne ale îmbătrânirii. Varza este importantă datorită proprietăţilor ei terapeutice fapt consemnat în literatura de specialitate din cele mai vechi timpuri, fiind recomandată în tratarea plăgilor, ulcerului stomacal având efect favorabil asupra digestiei. Sub aspect economic îşi justifică rentabilitatea prin realizarea de venituri substanţiale la hectar existând posibilitatea cultivării atât în succesiune cât şi în ogor propriu.
Varza vindecă rănile, este indicată în afecţiuni respiratorii, gastrice, intestinale, colite ulceroase, parazitoze, slăbiciune generală, anemie etc. Reglează glicemia. Un cercetător de la Universitatea din Texas a extras din varză un produs pe care l-a numit glutanină pe care le-a folosit în vindecarea alcoolismului.

Salata
Lactuca sativa

Salata este originară din Egipt. Salata de grădină se cultivă pentru frunze şi căpăţâni care se utilizează în stare proaspătă sau sub formă preparată. Această legumă e solicitată de consumatori tot timpul anului, fiind cultivată atât în câmp şi în spaţii protejate, în culturi succesive sau asociate. Căpăţânile şi frunzele de salată conţin 4-8 % substanţă uscată, 2-3,5% glucide, 1-1,6% protide, vitaminele B1, B2,C –5-20 mg, vitaminele P,E, caroten 1-1,3 mg şi săruri minerale- potasiu 260 mg, fier 1,2-1,7 mg, calciu, fosfor-40 mg, de asemenea latex, care imprimă gustul uşor amărui.
Salata este o legumă uşor digestibilă, cu aport caloric redus, corespunzătoare unui regim dietetic. Iarna organismul uman are nevoie de salată fiindcă conţine vitamina C, deoarece aceasta are mare calitate de a întări imunitatea şi de a apăra organismul de infecţiile respiratorii, foarte răspândite în rândul populaţiei în sezonul rece. Carenţa acestei vitamine duce la oboseală excesivă, astenie, slăbiciune etc. Vitamina C în stare naturală poate fi procurată mai ales din fructe şi legume proaspete, netratate, dar şi din alte alimente, unele chiar preparate în casă cum ar fi : borşul, iaurtul, varza murată etc. Varza conţine vitamina K. Ehoww scrie că vitamina K, este dăunătoare persoanelor care iau anticoagulante, iar în cazul altora poate duce la probleme hormonale sau icter. Vitamina K este foarte bună pentru că întăreşte oasele, însă cei care suferă de tensiune arterială sau boli de inimă trebuie să îşi consulte medicul înainte de a o include în dietă. Salata este un aliment de împrospătare, de revigorare şi de curăţire a organismului. Este cunoscut efectul ei de stimulent al poftei de mâncare şi faptul că ea contribuie la obţinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobină, conţinutului în vitamine şi săruri minerale. Salata combate stresul.
Salata verde poate fi consumată ca atare sau poate fi pregătită sub formă de supe sau ciorbe.  Această legumă conţine săruri de iod şi combate reumatismul. Sărurile de iod au efect antisclerotic asupra vaselor cu diametru mare, depurative, hipotensor şi asigură funcţionarea normală a glandei tiroide, cu rol important pentru persoanele vârstnice. Magneziul constituie un stimulent al celulelor. Sărurile de magneziu din salată constituie un stimulent al celulelor, un reechilibrant nervos şi un drenor hepatic.
Sărurile de fosfor au un rol plastic şi dinamic. Ele se combină cu vitamina D şi menţin la valori normale calciul din organism. Sărurile de cupru ale salatei sunt indispensabile vieţii celulelor şi formării oaselor. Zincul contribuie la creşterea urmelor stratului de peste zi. Sărurile de zinc au efect benefic în formarea globulelor roşii asupra glandelor genitale, a hipofizei şi a pancreasului. Salata conţine vitaminele : A,B,C, D  şi E şi H. Salata conţine multă clorofilă, are un rol antianemic, aminoacozi şi mucilagii în cantitate mare cu rol important în normalizarea digestiei şi a tranzitului intestinal.
Dacă veţi şine cont de aceste sfaturi şi afirmaţii de specialitate ale mele veţi duce o viaţă sănătoasă.

inginer horticol diplomat
Laurian Ungurian
CEFIDEC
Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Plante medicinale. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s