Efectele terapeutice ale zmeurului şi viţei de vie

2Parale.ro

Zmeurul Rubus idaeus

   Zmeurul este unul din cei mai căutaţi arbuşti fructiferi fiind întâlnit atât în flora spontană cât şi în grădinile mici, familiare, în grădini dicactice sau în loturile experimentale de stat. Conform cercetărilor din ţara noastră zmeurul este un arbust originar din Europa sau din America.

Fructele acestui arbust au o valoare terapeutică deosebită, datorită vitaminelor pe care le conţine : C, B1, B2, P, PP şi beta carotenul. Conţinutul ridicat de săruri minerale ale zmeurului (K,Ca,P,Mg,Mn, Fe, Zn, Cu), reprezintă sursa naturală a componentelor primare, necesare sintezei de principii active cu acţiuni terapeutice.

Sărurile minerale prezente în zmeur în proporţie de 4-5 g la litru constituie materialul de bună funcţionare în organismul uman pentru nervi, vase, sânge etc.

Fructele proaspete ale zmeurului se utilizează în domeniul medical în vederea tratării bolilor digestive cum ar fi : diaree infantilă, arsuri, ulcere gastro-intestinale şi duodenale, pancreas, tuse şi bronşită. Siropul de zmeur este un excelent remediu pentru tratarea bolilor cardiace, a conjuctivitei, a asteniei, a eczemelor şi a bolilor de piele în general cum ar fi : răni, erupţii ale pielii sângerări etc.

Fructele zmeurului sunt foarte mult solicitate pe piaţa românească şi europeană deoarece sunt foarte gustoase şi hrănitoare fiind utilizate la obţinerea : marmeladelor, a îngheţatelor, a vinurilor aromatice şi a vermuturilor, a lichiorurilor şi a sucurilor pasteurizate. Fructele în stare proaspătă se consumă ca desert sau ca medicament înainte de fiecare masă, câte 200-300 g pe stomacul gol. Frunzele proaspete de zmeur se consumă în stare proaspătă în supe de verdeţuri în amestec cu frunze de mur, urzică şi pătlagină.

Florile şi frunzele de zmeur se folosesc sub formă de infuzii pentru: desfundarea căilor respiratorii, comprese aplicate pe pleoape în cazul conjunctivitei sau în tratamente contra tusei, a gingivitei şi a abceselor dentare.

Ceaiul din frunzele şi din mugurii de zmeur vindecă abcesele dentare şi reglează activitatea oaselor.

Tinctura din mugurii de zmeur este folosită în tratamentele pentru chist ovarian, fibron uterin, hemorgii etc. Extractul din mlădiţele de zmeur previne îmbătrânirea la femei. Fructele zmeurului se folosesc în industria farmaceutică la prepararea diferitelor medicamente pentru combaterea : anghinei pectorale, amigdalitei şi a dezinteriei.

Viţa de vie Vitis vinifera

Viţa de vie este şi ea o plantă teraputică tămăduitoare şi biblică după cum afirmă şi marele cercetător român Ovidiu Bojor. Viţa este un semn al prosperităţii în viaţa omului pe care căpeteniile trimise de către Moise au adus-o şi pe pământul Canaanului. Preparatele obţinute din viţa de vie au acţiune protectoare asupra vaselor capilare, influienţând buna funcţionare a sistemului circulator.

Strugurii sunt fructele care acţionează foarte bine asupra aparatului digestiv şi ajută la scăderea colesterolului.

Frunzele de viţă de vie macerate şi prelucrate sub formă de comprese sau sub formă de ceaiuri vindecă gingivitele, abcesele dentare, bolile de rinichi şi de plămâni. Mai mult frunzele de viţă de vie la fel ca şi frunzele de patlagină dacă le aplicaţi pe piele în locurile dureroase vindecă rănile, sângerările, durerile din organismul uman sau chiar reumatismul. Vinul obţinut din strugurii de viţă de vie distruge celulele canceroase. Acest produs este de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia.

Vinul din struguri este un agent antimicrobian cu spectru larg care conţine sub controlul său toate infecţiile bacteriene. Este un bun regulator al tensiunii arteriale şi un bun adjutant în bolile de nervi. Vinul limpezeşte mintea omului ţi îl face mai inteligent conform studiului specialiştilor din România în viţă de vie şi vinificaţie.

Vinul obţinut din struguri reântinereşte celulele şi ţine bătrâneţea pe loc. Din struguri se obţine şi un ulei deosebit de important pentru organism care are în compoziţia sa vitaminele E şi F, precum şi unele minerale cum ar fi : zinc, cupru şi seleniu. Consumul zilnic al uleiului de struguri în diferite supe sau în salatele tradiţionale de verdeţuri vindecă varicele de la picioare, arteroscleroza şi reumatismul. Uleiul este utilizat în tratarea alergiilor deoarece blochează enzimele care produc histaminele substanţele naturale din corpul uman care determină apariţia reacţiilor alergice. Dacă veţi ţine cont de aceste sfaturi şi afirmaţii ale mele dumneavoastră veţi avea o viaţă mai frumoasă şi mai sănătoasă .

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Plante medicinale, Pomi fructiferi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s