Cultura usturoiului

2Parale.ro

 

Cultivarea usturoiului de toamnă 

Introducere

 Pentru cultivarea pe teritoriul României sunt bune următoarele soiuri de usturoi : Iujini, Strelet, Poliot cu tulpina floriferă şi Prichindel fără tulpină floriferă.

Alte soiuri întâlnite în ţara noastră sunt : De Cahul, Din Bacău, De Bucovina etc.

Usturoiul iubeşte soluri bogate în materie organică, fertile şi argilo-nisipoase.

Câmpul destinat creşterii usturoiului trebuie să fie eliberat de orice culturi din familia Allium cum ar fi de exemplu : ceapa aurie, ceapa ceaclama cel puţin timp de patru ani.

De asemenea usturoiul nu se sădeşte după cartof sau roşii, deoarece aceasta contribuie la atacul şi apariţia diferitelor boli cum ar fi : fuzarioza şi nematoda.

Plantele legumicole bune premergatoare usturoiului care eliberează devreme terenul sunt : varza timpurie, castraveţii, dovleceii, mărarul, mazărea etc.

Sădirea usturoiului

 Săditul usturoiului se efectuiază începând cu sfârşitul lunii septembrie până la 20-25 octombrie, pentru ca până la sosirea frigurilor să reuşească să se înrădăcineze.

Pentru sădire se aleg bulbi sănătoşi, bine uscaţi din recolta proaspătă şi se separă în căţei fără a admite lovituri sau vătămări mecanice.

Căţeii se sortează după mărime. Materialul semincer se pune într-o soluţie de piatră vânătă timp de 10-15 minute mărindu-se astfel rezistenţa la boli.

Usturoiul se sădeşte în rânduri la distanţa de 25 cm între plante pe rând şi la distanţa de 30 cm distanţă între rânduri. Acesta se seamănă la adâncimea de 5-8 cm adâncime.

După sădire este necesară bătătorirea solului pentru a preântâmpina frigurile de iarnă.

Îngrijirea usturoiului

Usturoiul răsare devreme, pe la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Îngrijirea plantelor pe parcursul perioadei de vegetaţie include 2-3 afânări, precum şi plivitul.

Contra buruienilor apărute după încălzirea solului pot fi folosite erbicidele : Prometrin sau Prometrex în doză de 2,0-3,0 kg/ha.

Fertilizarea

 Sub arătură trebuie de introdus cel puţin 20-30 t/ha de gunoi de grajdi de doi ani bine fermentat, împreună cu îngrăşămintele minerale azot, fosfor şi potasiu.

Îngrăşarea suplimentară trebuie efectuată în a doua decadă a lunii mai.

După introducerea îngrăşămintelor se efectuiază udatul sub formă de ploaie, sau îngrăşămintele se introduc dizolvate în apă.

Usturoiul este foarte sensibil la insuficienţa de umezeală din sol, ce duce la obţinerea bulbilor mărunţi şi a recoltelor mici.

Importante sunt udările în primele săptămâni după răsărire, şi în faza apariţiei tulpinii florifere şi formarea bulbilor. În verile ploioase udarea nu se efectuiază.

Recoltarea

 Usturoiul de toamnă se recoltează în cea de-a doua decadă a lunii iulie.

Recoltarea se efectuiază pe timp uscat, bulbii scoşi din pământ se scutură de pământ, evitând vătămarea mecanică şi se aşează pentru a se usca pe suprafaţa solului.

După uscare, frunzele se retează, lăsându-se un ciot de 1,5-2 cm de asupra bulbului iar rădăcinarea se scurtează până la 1 cm.

Cultivarea usturoiului de primăvară

 Pentru sădire primăvara sunt convenabile soiurile de usturoi care nu fac tulpina floriferă. Cel mai răspândit este soiul De Bucovina.

Săditul trebuie efectuat cât mai devreme : de la sfârşitul lunii februarie până la 15-20 martie. Modul de pregătire a materialului semincer, schemele de plantat şi densitatea sunt aceleaşi ca şi la usturoiul de toamnă. Numai dacă sădim usturoiul pe sectoare pregătite de toamnă nu este necesar să se efectueze tăvălugirea sau bătătorirea.

Recoltarea se începe cu 2-3 săptămâni mai târziu.

Usturoiul de primăvară fără tulpină floriferă are solzi mai denşi, de aceea se păstrează mai bine ca cel de toamnă.

Cultivarea usturoiului din bulbi

Introducere

 La plantarea usturoiului de toamnă prin căţei se cheltuie foarte mult material săditor, atunci când căţeii sunt mari de aproximativ 10-15 g, precum şi degenerarea rapidă a unor soiuri, ceea ce nu le convine grădinarilor.

În acest caz este mai bine să se practice cultivarea usturoiului din bulbi.

Pe cele mai puternice plante de usturoi se lasă să crească tulpini florifere. Când învelişul inflorescenţei crapă şi bulbii capătă culoarea specifică soiului, plantele se scot din pământ şi se usucă.

Înainte de însămânţare bulbilii se eliberează de inflorescenţă, se separă după mărime.

Sădirea se face până la 20-25 octombrie .

Usturoiul se plantează în rânduri sau în benzi la distanţa de 25 cm între plante pe rând şi 70 cm între rânduri.

După semănat brazdele se acoperă cu sol, şi se bătătoresc uşor. Dacă suprafeţele sunt mici şi iarna se prevede a fi friguroasă, sectoarele se acoperă cu paie sau rumeguş cu grosimea de 2-3 cm.

Primăvara, când solul începe a se dezcheţa, paiele sau rumeguşul se înlătură.

 Îngrijirea usturoiului

 În perioada de primăvară, vară semănăturile se îngrijesc prin menţinerea solului curat de buruieni şi prin udări ori de câte ori este nevoie. Usturoiul este o legumă sensibilă la excesul de apă din sol şi receptivă la lipsa apei din sol. Lipsa apei din pământ poate duce la uscarea usturoiului iar excesul de apă din sol iar excesul de apă poate duce la putrezirea bulbilor de usturoi.

 Recoltarea

 Semnele coacerii usturoiului sunt începutul îngălbenirii frunzelor. Plantele se sapă, se aleg, se scutură de pământ, se leagă în legături şi se usucă. După uscare frunzele se rup de la colet şi se calibrează. Bulbii se păstrează în lăzi, în încăperi bine ventilate, în depozite sau în magazii, la temperatura de 10-15 grade celsius.

Toamna, sădind bulbii de usturoi şi respectând tehnologiile de creştere a usturoiului de toamnă, la celălalt an pot fi obţinute roade de căţei de calitate înaltă.

Inginer horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Legume. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s