Cultura florilor în România şi în grădinile didactice de stat

2Parale.ro

Nu există om care să nu iubească şi să nu admire florile în clipele cele mai grele ale vieţii sale.

Florile sunt adevărate comori binecuvântate de bunul Dumnezeu pe pământ care însoţesc omul în viaţă de la leagăn până la mormânt.

Florile aduc speranţa, iubirea şi fericirea în sufletele noastre dragi. Parfumul şi frumuseţea florilor, ne face pe noi oamenii ca pentru o clipă să uităm de grijile cotidiene ale vieţii şi ne regăsim cu sinele propriu, iar culoarea verde a frunzelor aduce linişte şi duioşie în sufletele noastre după o zi de muncă.

Floarea înflorită aduce zâmbetul şi fericirea pe chipul nostru drag. Dovezile şi cercetările istorice de specialitate floristică din ţara noastră scot în evidenţă faptul că florile se cultivau încă de pe vremea maiaşilor, a dacilor sau chiar a românilor. Trecutul istoric şi îndepărtat al florilor ne relatează faptul că : bujorul, trandafirul, crizantema, papucul doamnei şi crinul sunt flori cultivate în România de pe vremea dacilor şi a romanilor. Laleaua, dalia, narcisa, zambila, stânjenelul, violetele de Parma, mixandra, brânduşele, muşcatele şi petuniile sunt flori originare din Olanda, acestea având la ora actuală o largă răspândire şi în ţara noastră.

Cele mai cultivate flori în loturile experimentale şi în grădinile didactice de stat sunt: trandafirul, flutureii Gailardia aristata, sedumul Sedum acre, Iarba de soaldină, lâna caprelor. Sedumul, lâna caprelor şi iarba de soaldină sunt plante montane de stâncărie cultivate în grădina didactică de la Vatra-Dornei de care eu mă îngrijesc în fiecare zi de primăvara până la venirea toamnei. Pe lângă aceste plante noi întâlnim aici şi alte specii de flori cum ar fi :narcisa, crizantema, floarea de ceară, papucul doamnei, dalia, gladiola, trandafirul de dulceaţă, garoafa târâtoare, irisul, trandafirul rusesc, bujorul, floarea miresei etc.

Trandafirul Athea Rosea

 La ora actuală în ţara noastră şi în grădinile didactice de stat există peste 35.000 de soiuri de trandafiri. Trandafirul se înmulţeşte prin butaşi, despărţirea tufelor şi prin altoire în ochi dormind. El înfloreşte de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii iulie. Trandafirul preferă soluri fertile, bine expuse la soare şi foarte bogate în humus. Floarea trandafirului este de culoare roşie, albă, galbenă sau roz care se leagănă pe tulpină în voie la fiecare adiere de vânt. Recoltarea florilor la trandafir se va face în stare de boboc eşalonta în mai multe etape când aproape o treime din flori sunt aproape deschise. Trandafirul este o floare care se pretează pentru buchete, ca floare tăiată. Petalele de trandafir sunt foarte des utilizate în industria parfumurilor româneşti sau franţuzeşti. Cele mai importante soiuri de trandafir cultivate în România sunt : Carmen, Alina, Doamna în mov, Doamna în roz, Sunrise etc.

Flutureii

Gaillardia aristata

 Gaillardia aristata este o floare întâlnită mai ales în loturile experimentale şi în grădinile familiare din zona montană. Această floare înfloreşte de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii octombrie. Floarea este de culoare galbenă sau portocalie. Planta preferă soluri fertile şi luto-nisipoase bine expuse la soare.

Lucrările cele mai importante pentru întreţinerea acestei plante pe parcursul perioadei de vegetaţie sunt : plivitul, prăşitul şi udatul cu furtunul sau prin pulverizare pe timpul secetei sau atunci când solul este uscat şi necesită o relativă umiditate.

Flutureii necesită o udare moderată, excesul de apă poate dăuna plantei noastre ducând la asfixierea acesteia. Gaillardia aristata se înmulţeşte prin puieţi şi prin despărţirea plantelor.

Sedumul

Sedum acre şi sedum spurum sunt specii floricole montane de stâncă. Ele înfloresc la începutul lunii mai până la sfârşitul lunii iulie.

Floarea la sedum acre este galbenă iar la sedum spurum este roşie. Aceste flori preferă soluri fertile, bine expuse la soare şi libere de buruieni. Lucrările cele mai importante pe timpul verii sunt : plivitul, prăşitul, răritul şi udatul. Florile se udă pe timpul verii ori de câte ori este nevoie. Înmulţirea se face prin despărţirea tufelor sau prin seminţe. Se folosesc pentru amenajarea şi ornamentarea grădinilor de stat şi a stâncăriilor.

Iarba de soaldină şi lâna caprelor

Iarba de soaldină şi lâna caprelor sunt tot plante de stâncărie la care se vor realiza aceleaşi lucrări în perioada de vegetaţie dezbătute mai sus . Aceste plante preferă soluri luto-nisipoase şi se înmulţesc prin despărţirea tufelor.

Narcisa Narcissus poeticus

 Narcissus poeticus este o floare de primăvară care înfloreşte în luna aprilie.

Florile de culoare albă sau galbenă creează o atmosferă de basm în grădinile noastre la începutul primăverii aducând o undă de fericire în sufletele noastre dragi. Durata înfloririi la această floare se întinde eşalonat pe o lungă perioadă de timp până la începutul lunii iunie. Parfumul narcisei fin şi tămâios se simte de la distanţă şi ne face pentru o clipă să ne cizelăm sufletele noastre şi să scăpăm pentru o clipă de balastul lumii cotidiene, şi să devenim mai buni şi mai atenţi cu cei din jurul nostru.

Lucrările care trebuie executate la această floare în perioada vegetaţiei sunt : bobocitul, plivitul, prăşitul, udatul etc.

Narcissus poeticus era floarea preferată a poetului Mihai Eminescu. Dăunătorii şi bolile acestei plante se vor trata cu produse sistemice specifice existente pe piaţa românească. Narcisa se pretează ca floare tăiată fiind utilizată pentru buchetele doamnelor şi domnişoarelor cu dare de mână.

Crizantema

Crizanthemum coronarium

Crizantema este o floare de toamnă . Ea înfloreşte în luna octombrie Florile ei de culoare galbenă, portocalie, albă sau mov de o frumuseţe unică aparte ne îmbie la fericire şi la viaţă veşnică. Parfumul lor tămâios la sfârşit de toamnă atrage zumzăitul albinelor care culeg nectarul din flori ca să facă mierea dulce şi aromată iar pe noi oamenii frumuseţea crizantemei ne înveseleşte pe loc.

Frunzele sunt lungi, lucioase şi uşor crestate pe margine. De ele se prind tijele florale cu foarte mulţi boboci florali.Crizantema preferă soluri fertile, luto –nisipoase şi foarte bogate în humus. Lucrările la această floare în timpul perioadei de vegetaţie sunt : plivitul, udatul, bobocitul şi tutoratul sau palisatul plantei. Crizantema se înmulţeşte prin butaşi şi prin despărţirea tufelor. Deoarece crizantema atinge o înălţime de aproximativ 25 de cm trebuie să fie palisată şi legată cu sfoară pentru a fi protejată de forţa vântului care ar putea -o rupe.

Crizantema este o floare care se pretează ca floare tăiată sau este utilizată toamna la confecţionarea jerbelor de flori. Această plantă se cultivă atât în grădinile familiare şi experimentale cât şi la ghiveci.

Floarea de ceară

Hoya carnosa

 Floarea de ceară este o specie floricolă de toamnă care înfloreşte la sfârşitul lunii august până la sfârşitul lunii septembrie. Această floare este supranumită şi floarea lumânărilor datorită culorii galbene şi palide a acesteia. Planta noastră preferă soluri fertile, bogate în humus şi foarte bine lucrate. Lucrările cele mai reprezentative pe parcursul perioadei de vegetaţie sunt : udatul, plivitul, menţinerea terenului liber de buruieni şi udatul. Floarea se va uda cu furtunul ori de câte ori este nevoie şi mai ales atunci când este secetă pe timpul verii. Frunzele sale sunt lungi şi lanceolate cu tijele florale foarte lungi de aproximativ 10 cm lungime. Floarea de ceară se înmulţeşte prin butaşi, marcotaj şi prin despărţirea tufelor. Această plantă este utilizată pentru rondouri, rabate, grădini didactice şi familiare, dar se pretează şi ca floare tăiată fiind folosită în diferite buchete frumos ornate la diferite ocazii şi serbări onomastice.

Papucul doamnei

Cypripedium calceolus

 Papucul doamnei este o floare de primăvară originară din America care înfloreşte de la sfârşitul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai. Floarea este de culoare portocalie. Frunzele sunt mici şi uşor crestate. Această plantă este o floare micuţă şi frumoasă de talie mică ea atinge aproximativ 5-6 cm înălţime. Ea preferă soluri fertile, lutoase sau luto-nisipoase foarte bine lucrate. Floarea este utilizată pentru rondouri, rabate, platbante etc. Este frecvent întâlnită în loturile experimentale şi în grădinile didactice de stat dar şi în grădinile mici şi familiare de pe lângă casele oamenilor.

Dalia

Dalia variabilis

 Dalia este o floare de toamnă care înfloreşte pe la sfârşitul lunii august până la sfârşitul lunii septembrie. Florile sunt mari şi impunătoare de culoare : albă, roşie, roz, mov şi portocalie. Frunzele daliei sunt mari, lanceolate şi fin dinţate pe margine.

Dalia are tijele florale groase de aproximativ 2 cm grosime. Această floare atinge o înălţime de aproximativ un metru. Floarea preferă soluri fertile şi permeabile, bogate în humus, foarte bine lucrate şi cu textură luto-nisipoasă. Dalia se cultivă în grădinile mici familiare de pe lângă casele oamenilor şi în grădinile şi în loturile experimentale de stat.

Această floare este apărută la noi în România din trecutul istoric şi îndepărtat de pe vremea romanilor. Dalia este o floare care este utilizată ca floare tăiată în buchete cu diferite ocazii importante din viaţa omului cum ar fi : nunţi, botezuri, zile onomastice etc. Ea se foloseşte şi în aranjamentele florale în amestec cu alte flori de toamnă cum ar fi crizantema şi gladiola. Dalia merită să fie cultivată în grădinile tuturor românilor şi a micilor amatori. Cele mai importante lucrări care se pretează la această floare în cursul perioadei de vegetaţie sunt : plivitul, udatul, prăşitul şi palisatul. Palisatul şi arăcitul este o lucrare deosebit de importantă la această floare deoarece are o înălţime mare şi poate fi foarte uşor ruptă şi distrusă de vânturi puternice.

Cultura daliei merită să fie extinsă la noi în România.

Gladiola

Gladiolus hybridus

 Gladiola este o floare de toamnă originară din Italia sau din Olanda şi conform cerecetărilor istorice ea a apărut în cultură încă de pe vremea romanilor. Gladiola era cultivată în secole îndepărtate dinainte de Hristos în grădinile Semiramidei şi în grădinile împăratului Caius Iullius Cezar, care avea o pasiune adevărată pentru cultivarea acestei flori. Florile gldiolei sunt de culoare : roşie, galbenă, roz, violacee sau portocalie. Frunzele sunt lungi şi lanciolate dispuse pe tije lungi şi groase de aproximativ un cm grosime. Gladiola preferă soluri fertile, bogate în humus şi foarte bine lucrate cu textură luto-nisipoasă. Această floare înfloreşte la sfârşitul lunii august până la sfârşitul lunii septembrie.

Cele mai importante lucrări care se efectuiază la această specie floricolă sunt : mobilizarea solului primăvara cu hârleţul, udatul, plivitul, prăşitul şi menţinerea terenului liber de buruieni şi palisatul sau legatul plantei. Gladiola este o floare foarte des întâlnită în grădinile didactice de stat şi în grădinile mici familiare pe lângă casele oamenilor. Aceasta se pretează ca floare tăiată şi pentru diverse aranjamente florale pe durata toamnei.Această floare merită să fie extinsă în România deoarece este o floare foarte apreciată de români, străini şi de micii amatori sau de mulţi specialişti .

Trandafirul de dulceaţă

Rosa damascena

Trandafirul de dulceaţă sau trandafirul vechi este originar din America de Sud sau din Olanda. În Franţa el se găseşte în păduri în stare spontană şi sălbatică. Trandafirul de dulceaţă înfloreşte la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie . Florile trandafirului sunt roşii sau violacee care sunt parfumate cu un miros aparte asemeni parfumurilor franţuzeşti. Frunzele sunt de culoare verde deschis uşor dinţate pe margine. Tijele sale florale sunt groase de aproximativ 2 cm şi sunt prevăzute cu ţepi care fac ca floarea să fie mai rezistentă şi să reziste la secetă. Trandafirul de dulceaţă preferă soluri permeabile şi fertile foarte bine lucrate, foarte bogate în humus cu textură luto- nisipoasă sau lutoasă. Cele mai importante lucrări care se efectuiază la trandafir în perioada verii sunt : plivitul, prăşitul, menţinerea terenului curat de buruieni, udatul, palisatul şi stropitul cu fungicide şi insecticide atunci când apar boli şi dăunători . Trandafirul este o floare care este utilizată pentru ornamentarea grădinilor didactice de stat, a parcurilor orăşeneşti etc. Acesta este foarte des întâlnit şi în grădinile mici şi familiare.

Petalele trandafirului se folosesc în industria parfumurilor. Pentru un kg de parfum sunt necesare aproximativ 1500 de petale de trandafir. Petalele acestui trandafir sunt utilizate şi la prepararea dulceţurilor care au o aromă specifică foarte apreciată de către români şi străini. Acest trandafir merită să fie extins la noi în România. Această specie se înmulţeşte prin butaşi şi prin despărţirea tufelor.

Garoafa târătoare

Dianthus cariophilius

 Garoafa târâtoare este o specie floricolă care prezintă două varietăţi diferite : Dianthus barbatus şi Dianthus cariophilius.

Garoafa este o floare de vară care înfloreşte la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii iulie. Florile garoafei la specia Dianthus barbatus sunt de culoare albă iar la specia Dianthus caryophylius sunt de culoare roz, roşie, sau violacee. Frunzele sunt mici lunguieţe şi lucioase de culoare verzui sau albicioasă. Tijele florale sunt mici de aproximativ 5-7 cm înălţime şi de 0,5 cm grosime. Garoafele preferă soluri fertile, bine expuse la soare, bogate în humus şi permeabile cu textură lutoasă sau luto-nisipoasă. Această floare se înmulţeşte uşor prin butaşi, despărţirea tufelor sau prin seminţe. Lucrările cele mai des întâlnite la această floare în perioada de vegetaţie sunt : plivitul, prăşitul, udatul cu furtunul ori de câte ori este nevoie.

Garoafa este o floare parfumată fiind utilizată din timpu verii ca floare tăiată în buchete cu diferite ocazii speciale şi importante cum ar fi : serbări şcolare, cursuri festive, zile onomastice etc. Garoafa este o floare foarte des uilizată şi în industria parfumurilor. Această floare este apărută la noi în România din trecutul istoric îndepărtat de pe vremea romanilor.

Garoafa este o floare care este des întâlnită în grădinile didactice şi de stat, cât şi în grădinile familiare Floarea merită să fie cultivată în grădinile tuturor românilor şi a micilor amatori. Cele mai importante lucrări care se pretează la această floare sunt : plivitul, udatul, prăşitul etc. .

Cultura garoafei trebuie să fie extinsă în România.

Irisul

Iris germanica

 Irisul este o floare de primăvară care înfloreşte la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii iunie. Florile sale sunt albastre sau violacee. Tijele florale sunt lungi iar frunzele sunt şi ele foarte lungi şi lanciolate. Irisul atinge înălţimea de aproximativ 15-20 cm.

Această floare preferă soluri permeabile, foarte bogate în humus cu textură lutoasă sau luto-nisipoasă. Cele mai importante lucrări care se efectuiază la această floare în perioada de vegetaţie sunt : plivitul, prăşitul, udatul etc. Irisul este o floare deseori întâlnită în rondouri, rabate, platbante, în loturile experimentale şi în grădinile didactice de stat cât şi în grădinile mici şi familiare. Irisul este o floare utilizată ca floare tăiată în diverse buchete şi în diverse ocazii importante. Această floare frumoasă şi parfumată merită să fie extinsă în ţara noastră.

Muşcata

Pelargonium zonale

Muşcata este o floare anuală. Există două varietăţi mari de muşcate Pelargonium Zonale şi Pelargonium Peltatum. Muşcata este o floare cultivată în România în grădinile didactice şi familiare dar şi la ghiveci. Florile muşcatei sunt de culoare roşie, roz, sau albă de o frumuseţe aparte care aduc fericirea şi speranţa în sufletele noastre făcându-ne pentru o clipă să uităm de balastul lumii cotidiene, iar frunzele verzi deschis romboide şi rotunde şi uşor zimţate şi crestate pe margine asemeni unei dantele fine ne fac pe noi oamenii să fim mai liniştiţi sufleteşte şi să fim încărcaţi de energia pozitivă din jurul nostru. Dacă muşcata va simţi că noi suntem încărcaţi de unde pozitive se va dezvolta frumos si va înflori iar dacă va simţi undele noastre negative procesele sale de creştere şi de înflorire vor stagna lucru demonstrat şi de specialişii horticultori români şi ruşi. Frunzele de muşcată sunt folosite şi in domeniile culinare la prepararea salatelor şi a lichirurilor în general. Lichiorul din frunzele de muşcate se prepară în mod special în Franţa, Anglia şi Germania.

Lucrările cele mai importante întâlnite la muşcatele care se cultivă în câmp deschis pe timpul verii sunt : prăşitul, plivitul, udatul, etc iar lucrările întâlnite la muşcatele care se cultivă la ghiveci sunt : udatul, toaletarea şi ştergerea frunzelor de impurităţi şi de praf cu o cârpă umedă. Această floare merită să fie extinsă în ţara noastră. Muşcatele se înmulţesc prin butaşi de tulpină şi de frunză şi prin seminţe.

Bujorul

Paeonia officinalis

 Bujorul este o floare de vară care înfloreşte la începutul lunii iunie. Florile bujorului sunt de culoare albă, roşie, roz sau violacee iar tijele sale florale sunt groase în diametru de aproximativ 2-3 cm. Frunzele bujorului sunt de culoare verde deschis, mari hastate şi lanciolate şi puţin crestate pe margine. Lucrările cele mai importante care se fac la această frumoasă floare sunt : plivitul, prăşitul, bobocitul, udatul şi palisatul. Udatul se face ori de câte ori este nevoie în perioada verii. Palisatul este o lucrare importantă a bujorului deoarece planta este foarte înaltă şi forţa vântului puternic ar putea să o rupă în totalitate. Bobocitul este o lucrare specială la bujor care constă în ruperea bobocilor de pe tija florală şi lăsarea unui singur boboc în vârful tijei noastre care va avea astfel mai bune condiţii de creştere şi de dezvoltare şi va fi mai rezistent la boli şi la dăunători. Dacă apar boli şi dăunători în cultura bujorului se vor folosi produse sistemice de contact existente pe piaţa românească.

Floarea miresei

Gypsophila elegans

Floarea miresei este o floare de vară care înfloreşte de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii septembrie. Floarea este micuţă albă cu corola galbenă şi cu petalele albe şi dinţate uşor pe margini asemeni unei dantele fine. Frunzele sunt mici şi lucioase şi lanciolate cu mici perişori şi pufoşi pe partea superioară.

Floarea miresei este o floare care preferă soluri fertile, lutoase sau luto-nisipoase, permeabile şi bogate în humus bine expuse la soare cu expoziţie sud-estică. Floarea este des întâlnită în grădinile didactice de stat, în loturile experimentale şi demonstrative, în parcurile orăşeneşti, cât şi în micile grădini familiare. Floarea miresei este deseori întâlnită ca floare tăiată, în diferite buchete la diferite ocazii importante din viaţa oamenilor cum ar fi : nunţi, botezuri, cununii religioase sau zile festive şi onomastice.

Floarea miresei se înmulţeşte prin seminţe, prin puieţi sau prin despărţirea tufelor. Ea se plantează primăvara în aprilie sau toamna la sfărşit de septembrie.

Lucrările cele mai importante care se execută în perioada de vegetaţie sunt: plivirea, prăşitul, curăţirea plantei primăvara de tijele uscate, menţinerea terenului liber de buruieni, udatul, săpatul manual etc.

Floarea miresei este o floare frumoasă care nu trebuie să lipsească din grădina nimănui.

Laleaua

Tulipa gesneriana

 Laleaua este o floare de primăvară originară din Olanda sau din Orient.. Floarea înfloreşte la începutul lunii mai până la începutul lunii iunie. Frunzele sunt mari, late şi lanceolate de culoare verede închis iar tijele florale sunt lungi de aproximativ 10 cm. Pe tijele florale apar flori mari de culoare roşie, albă, galbenă, violacee, neagră etc.

Laleaua preferă soluri fertile, permeabile, bogate în humus şi bine expuse la soare.

Lucrările cele mai importante din cursul perioadei de vegetaţie sunt : plivitul, prăşitul, săpatul şi mobilizarea solului cu hârleţul primăvara, udatul, bobocitul şi palisatul. Laleaua este întâlnită în grădinile didactice de stat, şi în loturile experimentale, cât şi în grădinile familiare de pe lângă casele oamenilor. Această floare este utilizată ca şi floare tăiată în diverse buchete cu ocazia zilei femeilor de opt martie sau în amestec în buchete cu alte flori. Laleaua , se înmulţeşte prin bulbi sau tuberobulbi. Culturara lalelelor merită să fie extinsă în România.

Petunia

Petunia hybrida

 Petunia hybrida este o floare originară din sudul Africii. În cultură soiurile cultivate de petunie în Europa au fost introduse de către Petum în anul 1850, iar în anul 1880 a fost obţinut tipul de petunie superbissima. Petunia este o plantă anuală care se cultivă la noi în România, în grădinile didactice şi în loturile experimentale de stat cât şi în grădinile familiare. Această floare este cultivată şi la ghiveci. Este o plantă ierbacee, cu tulpină păroasă, erectă sau târâtoare, frunzele ei sunt cu marginile întregi, ovale, fără peţiol, de culoare verde deschis. Petunia este o floare de primăvară. Durata înfloririi ei durează din luna mai şi se eşalonează şi pe durata verii. Florile sunt solitare cu peduncul şi cu petalele unite de culoare : albă, roz, roşie, mov etc care încântă privirile tuturor oamenilor iubitori de frumos. Fructele sunt capsule în care se găsesc seminţele. Lucrările cele mai importante la această floare sunt : plivitul, udatul, repicatul etc. Petunia se repică la vârsta de 4 săptămâni în lăzi sau în ghivecele finale de 7 cm sau rotunde de 9 cm. Se va menţine astfel temperatura de 18-20 grade celsius până când plantele repicate se înrădăcinează, după care treptat se scade temperatura la 12-15 grade celsius noaptea iar ziua la 16-17 grade celsius. Udarea se face regulat în primele faze de vegetaţie, dar înainte de livrare cu circa două săptămâni reducem cantitatea de apă pentru prevenirea alungirii şi favorizarea înfloririi. Petuniile preferă soluri lutoase sau luto-nisipoase. Se înmulţesc prin sămânţă şi se cultivă diferit ele se alungesc uşor şi se tratează cu regulatori de creştere.

Eu vă recomand ca aceste culturi de flori cultivate în ţara noastră să fie extinse. Dacă veţi ţine cont de aceste sfaturi de specialitate ale mele duneavoastră veţi avea flori frumoase cultivate în câmp şi la ghiveci pe toată durata anului.

Ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s