Planta medicinala

2Parale.ro

Roiniţa

Roiniţa (melisa) este o plantă medicinală cu importanţă deosebită în agricultura ţării noastre, ea cultivându-se în special în preajma stupinelor de albine, în grădinile didactice de stat, cât şi în grădinile familiare a micilor amatori. Planta nostră poate să ne asigure o producţe de miere de aproximativ 100-150kg/ha.

Această plantă era cunoscută în trecut de către împăratul Charles al –V-lea.

Anticii credeau că roiniţa cultivată în preajma porţilor împiedică spiritele rele să intre în curţi. Denumirile pe care poporul le-a dat acestei plante de-a lungul timpului sunt: roiniţă, melisă, roişte, floarea stupilor, voioşniţa de albine.

Melisa este o plantă valoroasă întrebuinţată în farmacie şi în cosmetică. Aceasta este folosită de sute de ani pentru proprietăţile sale sedative : scade febra.

Roiniţa calmează sistemul nervos central, dizolvată în apă are efect anti-viral, împotriva herpesului.

Aceasta se înmulţeşte prin semănare direct în câmp, prin despărşirea tufelor sau prin înrădăcinarea butaşilor. Florile ei albe care se leagănă în voie la adierea vântului sunt vizitate în timpul verii de albinele lucrătoare care adună nectarul ca să facă mierea dulce şi aromată apreciată de toţi oamenii.Înflorirea roiniţei durează o perioadă destul de îndelungată de timp din iunie până în august.

Roiniţa preferă soluri fertile, bine lucrate şi expuse la soare cu expoziţie sudică.

În cursul perioadei de vegetaţie se întreţine solul curat de buruieni prin praşile uşoare în jurul plantei , se udă ori de câte ori este nevoie iar dăunătorii şi insectele care apar în cursul verii se vor combate cu produse şi insecticide sistemice de contact specifice întâlnite la noi pe piaţa românească.

Ceaiul de roiniţă este foarte bun în tulburările cardiace ale sistemului nervos, se consumă aproximativ 2-3 căni pe zi, din care o cană obligatoriu seara cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Roiniţa este o plantă medicinală importantă care nu trebuie să lipsească din grădina nimănui.

inginer horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Plante medicinale. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s