Echinacea planta medicinala

2Parale.ro
Echinacea

O plantă medicinală cu proprietăţi uimitoare este echinacea. Mai ales atunci când sunteţi  răciţi, farmacistul vă recomandă  nişte medicamente naturiste pe bază de echinacea. Daca vreţi  să slabiţi, este indicat să  beţi  nişte ceaiuri cu echinacea; dacă ai o rană  care ţi se vindecă greu, adesea, sunteţi  sfatuiţi  să  folosiţi  o cremă ce are în componenţă  echinacea.

O mai veche vorbă înţeleaptă spune că “natura nu cunoaşte probleme, ci doar soluţii”. Natura este izvorul de leacuri de care noi, oamenii avem nevoie. Trebuie doar să ştim cum să le preparăm şi mai ales din ce plante.
Mai ales atunci cand esti racit, farmacistul iti recomanda niste medicamente naturiste pe baza de echinacea.

Această plantă are numeroase întrebuinţări şi efecte benefice asupra organismului. Echinacea este originară din America de Nord, fiind folosită  de foarte multă  vreme de către indieni în vindecarea rănilor sau în tratarea muşcăturilor de şarpe. Abia în anii 1950 -1960 ea a fost introdusă în cultura comercială şi în Europa, fiind folosită în obţinerea de medicamente cu proprietăţi antivirale şi imunostimulatoare sau cicatrizante, precum şi în terapia cu plante pentru reducerea greutăţii corporale excesive.

Cele mai efciente specii sunt Echinacea pallida (se cultivă pentru rădăcini) şi Echinacea pupurea (se cultivă pentru partea aeriană). Efectul terapeutic constă în faptul că determină întărirea sistemului de autoapărare al organismului, prin mobilizarea leucocitozelor şi marirea activităţii fagocitozei care inhibă multiplicarea virusurilor.

Din păcate, la noi în ţară, aceste specii cresc doar cultivate. Din fericire, speciile de echinacea prezintă plasticitate ecologică mare, putând fi cultivate în toate zonele ţării. Este de preferat totuşi ca speciile de Echinacea angustifolia si Echinacea pallidă să se cultive în zone mai joase, cu insolaţie puternică şi pe soluri uşoare si calde.

Cultura de echinacea prezintă numeroase avantaje în raport cu alte plante agricole, pentru că nu este pretenţioasă şi nu necesită investiţii foarte mari în utilaje sau echipamente scumpe:

Speciile de echinacea raspund bine la aplicarea îngrăşămintelor organice de tipul gunoiului de grajd, in doze de 15-20 t/ha, incorporate toamna sub arătură.

In culturile de Echinacea nu apar boli sau dăunători care sa provoace pagube importante.

Puteţi  să cultivaţi  această plantă  pe un teren pe care s-au mai cultivat leguminoasele pentru boabe sau alte plante care se recoltează devreme şi lasă solul curat de buruieni şi fără resturi vegetale.

Producţia care poate fi obţinută este foarte mare.

Spre exemplu: producţia de masă verde poate fi la Echinacea angustifolia şi Echinacea pallida de cca 5 t/ha in anul doi de vegetatie, si de 10-12 t/ha in urmatorii ani. Pentru Echinacea purpurea, productia de masă  verde din anul doi de cultura poate fi de 10 t/ha, iar în următorii ani de circa 20 t/ha, iar producţia de rădăcini proaspete poate fi de 5 t/ha.

Evident, cultura de echinacea trebuie să beneficieze de anumite îngrijiri, dar acestea constau mai ales în activităţi de plivit.
Echinacea este o plantă medicinală care se merită să o cultivaţi datorită proprietăţilor sale medicinale miraculoase.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Plante medicinale. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s