Bradul de Crăciun

2Parale.ro
Semnificaţia  bradului de Crăciun

Pomul de Crăciun, bradul tradiţional împodobit an de an cu ocazia sărbătorilor de iarnă, are o semnificatie aparte în fiecare casă.

Bradul de Crăciun trebuie ales cu grijă. Pentru a simti mireasma sa într-o încăpere acesta trebuie să fie verde şi natural. Se împodobeşte de regulă cu globuri, ghirlande, beteală, bomboane, ciocolăţi , instalaţii luminoase colorate, dar si cu alte diverse decoraţiuni care îl fac să fie deosebit.

Originea bradului de Crăciun

Deşi sunt multe povesti care ne prezintă originea bradului de Crăciun, unele sunt complet eronate deoarece nu fac distincţia între istorie şi legendă.

Cele mai multe poveşti spun că originea bradului împodobit este germană deoarece în regiunea Alsace în 1521 s-a stabilit un record cu cel mai mare brad împodobit cu ocazia sărbătorii Crăciunului.

Primi brazi împodobiţi  de Crăciun nu aveau lumini. Erau ornaţi doar cu ghirlande, globuri, dulciuri si beteală.

Tradiţia bradului, a coroanei sau a ghirlandei, ca simbol al nepieirii, datează din antichitate. Ghirlanda galbenă reprezintă bogăţia şi recolta agricolă de anul viitor ghirlanda albă reprezintă zăpada şi bogăţia anului ce a trecut iar ghirlanda roşie reprezintă iubirea creştină si apropierea de bunul Dumnezeu.  Obârşia acestui obicei vine de la egipteni, chinezi şi evrei.

Cu toate acestea se mai spune că rădăcinile pomului de Crăciun îşi au originea în Grecia antică.

Potrivit scriitorului Francis X. Weiser, prima menţionare a luminilor (a lumânărilor) puse într-un brad de Crăciun a fost făcută în secolul al XVII-lea. Totodată acesta menţionează în “Manualul de sărbători creştine” că popularitatea pomului de Crăciun şi utilizarea acestuia a crescut de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Bradul de Crăciun nu este doar un simplu pom. Acesta a devenit un obicei ce se respectă an de an în casele oamenilor din întreaga lume. Frumuseţea bradului din casele noastre si mirosul său parfumat de arbore veşnic verde ne face pe noi creştinii din întreaga lume să ne reculegem pentru o clipă sufletele şi să ne gândim la Naşterea Domnului Isus Hristos. Atmosfera veselă pe care noi o creăm în jurul bradului de Crăciun reprezintă bucuria naşterii mântuitorului Isus Hristos care din trup şi din duh sfânt s-a născut din fecioara Maria în seara frumoasă de Crăciun.

Unii spun că, în anul 1500, călugărul Martin Luther a fost prima persoană care a oferit pomului de Crăciun semnificaţia cunoscută de noi astăzi, atribuindu-i totodată şi sensul pe care l-a asociat în mod direct cu creştinismul. Bradul nu trebuie sa lipsească la această mare sărbătoare a Crăciunului din casa nimănui.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra-Dornei

Advertisements
This entry was posted in Diverse, Flori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s